到年尾埋單計數時候,回看今年的時裝國度,真係sorry比較多,看著BoF同McKinsey又到年尾推出一年一度時裝報告,完全看不入去,一大堆離地到不行的懶學術中性字眼,甚麼「可預計的不可預計性」(Predictably unpredictable)、「全球化再啟動」(Globalisation reboot),講兩個算了,再講爆粗都似,都唔係人話來的,然後一大渣圖表同數字,肯定睇完明都變唔明。
撰文:Carman Chan
抄襲大軍壓境
有時我都會退一步諗,到底我對時裝的怨懟從何而來,有冇咁值得勞氣,冇統計只靠記憶及印象,今年最值得開心的時裝大事,就係玲姐的5月MET大展咁大把,然後就沒有然後了。
衰嘢就一籮籮,多得@diet_prada玩踢爆玩得不亦樂乎,全個2017年幾乎三日一小爆,七日一大爆:快餐集團抄大牌,大牌抄藝術/異國文化/少數社群,今日的我抄昨日的我無日無之,看官睇見心涼,其實也好悲哀。時裝係有創作的成分,但更多的是生意,一年出七八九十個系列兼夾時不時搞聯名乜乜乘叉叉,但消費者嘗新的胃口無窮無盡,喺社交媒體刷兩下,無新嘢睇又怕落後於人,唯有不斷想新點子推出新品應市,你係創作那位怎可能不崩潰,有時創作人向外求靈感攞啟發無可厚非,而且到底係搬字過紙定受啟發,當中條線點畫,根本就係言人人殊,被踢爆的品牌仲可以振振有詞話係致敬,真係吹佢唔脤。
時裝內容農場
一個光棍節、一個Black Friday,創下又唔知幾多個十億銷售新高,冚世界爭相報道;無情情英國王子訂婚消息,女的就榮升style icon,訂婚曝光那套outfit立即售罄;先不講又製造了幾多無謂包裝的垃圾,我第一時間便想起海中的魚又食了多少微膠粒,跟住有幾多會落進人的肚子裡;時不時有些扮深入剖析文章,說今日世代的消費者好揀擇,互聯網資訊的流通,會令大家更細心揀選適合自己的東西,不會人云亦云喎,唔該這些學者看完Black Friday的銷情,撼頭埋牆去啦。
表面風光實質壓榨
5年前孟加拉時裝加工廠倒塌事故,叫大家不能再掩耳盜鈴,睜眼看看時裝工人受壓榨的慘況,幾年下來,好像參與提高生產透明度的企業多了,年中就爆出模特兒給非人道對待的消息,只是一個casting,困在熄燈後樓梯等足6個鐘,連水都無得飲;年尾隨著荷李活性侵醜聞,一個Terry Richardson給拉下來,另一位Bruce Weber又給揪出,這些都在時裝首都眼皮底下發生,只是一兩個高級牌子停用皮草,就歡欣奔走相告,但這些因時裝之名,而埋藏了幾多殘忍不義的事,買衫的我們又有否想過?
這個Sorry State要變成不Sorry,還有好長一段路要走。走到地老天荒,走到地球停轉日,都未必睇得見。