從前車來人往的皇后大道西,總有一隻發光的「牛牛」等著西營盤的街坊回家。這隻全港唯一的長腿安格斯牛除了是老牌扒房森美餐廳的招牌,更代表創辦人葉聯先生的堅毅精神。而隨著招牌落下,森美餐廳有否改變呢?這天便聽大家姐Iry娓娓道岀森美的故事,以及他們三姐弟如何秉承父親精神去經營森美。
承父精神
下午三時,推開森美的大門:昏黃的燈光、紅色的椅套和格子枱布,恍如回到過去。「我爸爸對飲食好認真,所以我哋依家仲係分開扒房同豉油西餐兩邊,兩邊供應嘅菜式唔可以撈亂。」Iry更笑言曾有十多個客人想在扒房叫豉油西餐的菜式,被父親拒絕後便離開了。她當時問父親難道不怕得罪人?父親笑著表示,想食森美餐廳岀品的人,無論如何都會回來,也會明白他為何會這樣做。「爸爸覺得除咗食物嘅質素,成個用餐體驗都好重要,喺扒房就要有扒房嘅儀式感。」
以誠待客
除了西餐要有儀式感外,Iry更表示爸爸經常會把「夠唔夠食,啱唔啱食」掛在嘴邊。「因為佢喺冇飽飯嘅年代過嚟,所以我哋嘅岀品分量好足。」加上殖民年代的香港,西餐廳少,外國人多,葉聯先生會因應不同國籍的客人去調節口味。「好似橙酒班㦸咁,爸爸教我美國客就中意甜,所以會加多球雪糕俾佢哋,但法國客就愛酒味,所以原碟上就可以了。」當年更有法國領事想請葉聯先生到法國工作,不過被他婉拒了。
糅合中西精萃
「爸爸以前喺唔同酒店工作過,佢學咗人哋啲技巧之後,就會自己諗下方法改良。」Iry最愛食爸爸獨創的「森美汁」:「因為西餐冇爆鑊嘅概念,所以火候唔猛汁醬就唔香,爸爸於是會先爆香煙肉同洋蔥,再加黑椒粒。最後加西芹、蘑菇同牛油去煮。」因口味深受普羅大眾歡迎,當時森美餐廳更開創了到會服務,有不少政要都愛光顧,甚至戴卓爾夫人都曾經是座上客。「當時戴卓爾夫人訪港,有啲議員就請佢食我哋嘅到會,爸爸就準備咗羊架,佢食完即讚話好好味。」Iry透露父親用港式醃肉方法處理羊架,肉香而不羶。
人情味成動力
多年來面對挑戰,Iry坦言從未想過退下來,只因看見客人吃得開懷,十分滿足;加上父親年屆九十多歲仍然工作,使她更有動力。可惜葉聯先生上年不敵疫情而離世,「爸爸走咗之後,覺得好似欠缺咗一啲嘢咁,所以幾個月前有諗過唔做。不過有個客同我講話自己嘅小朋友都大喇,我就醒起佢以前嚟森美都仲係小朋友。」這份一同成長的街坊情,也成為了Iry的動力,「始終有份感情喺度,加上趁我哋三姐弟仲做到就更加要秉持爸爸嘅心血。」
森美餐廳
- 西環西營盤皇后大道西204-206號地舖
- 電話號碼:25488400