到底香港人有幾鍾意食壽司?尤其是Omakase,去唔到日本嘛,只好留喺香港食,剛性需求,所以鮨乜鮨物開完一間又一間,當中有好有壞,最近更有YouTuber arho親身去「X見」試伏。為免中伏光顧前最好上網做足功課,FB群組「香港Omakaseおまかせ關注組」會有好多大神提示,跟足指引錯不了;不過好多都是預約困難,有些網上預約隨時等半年或以上,有些更是電話長期不通,「鮨晴」Sushi Hare就是其一。八人吧枱當中除了我其餘七位全部是熟客仔,當中有「鋒膳」老闆Nansen、「Avize Wine Cellar」老闆Ricco,我一po上IG,立即收到好多DM問點book,非常誇張,我亦如實回覆掹朋友衫尾(特別鳴謝好友潘小熊),幫唔到大家,幾時都話識人好過識字。
鮨晴一位難求?
為何鮨晴一位難求?先說價錢,午市約一千,晚市亦只是二千左右,比起好多神級鮨店動輒近三至四千平上一大截。主廚稻塚基晴(Motoharu)並無將價就貨,反而用最好最當造魚料奉客,Omakase出現春初鰹、白露筍、春筍、櫻花mochi,充滿春天氣息;沒有大量海膽的wow factor,亦沒有過多無謂topping,只有醋飯魚料與醬油,Moto San透過一貫貫的壽司向食客展現傳統江戶前手藝:金目鯛──新鮮食用的話肉質爽彈,經過十日的熟成處理,效果截然不同,入口柔軟魚味亦變得濃郁。黑鯥──赤鯥的朋友,偏肥高級深海魚,用備長炭略燒一會(高級鮨店唔會用火槍咁cheap),經炭火洗禮後,入口陣陣油香誘惑,銷魂蝕骨!鮪魚出場時,Moto San換上較暖的醋飯,酸度和濕度與中拖羅,赤身極之配合,出色的握工加上友人Ricco的布根地紅酒(Corton Clos du Roi Grand Cru2002),鐵味酸味與黑皮諾在舌尖上共舞,原來用舊年份布根地同醬油漬赤身是如此好配搭,長知識了,我俾滿分!為何寫稿總是餓,二訪鮨晴,我要等到出年。
鮨晴
Sushi Hare Omakase Menu
甘鯛
墨烏賊
大蜆蒸旦
春初鰹
鳥貝 torikai
鯖魚
毛蟹肉白露筍
白蝦
蜂斗菜蝦肉天婦羅
金目鯛
螢光魷魚
黑鯥
鮟鱇魚肝
炭燒太刀魚竹筍
中拖羅(春)
赤身醬油漬
青森紫海膽
麵豉湯
海鰻
甜蛋
追加干瓢卷
甜品櫻花mochi
鮨晴│上環必列者士街29號地舖│30084606